KATLAND FYR

KATLAND FYR

- en krevende utpost


J. P. Melgaard Sørensen

FyrvokterneOpprettet av Arthur Danielsen jr to., november 24, 2016 12:35:47
Et par år før Jens Petter Melgaard Sørensen (f. 1846) ble fyrvokter på Katland, var han gårdbestyrer i Kristiania. Tidligere hadde han vært skipper.

Han giftet seg med sin kone Caroline (1841-1921) i 1871; på det tidspunktet var han styrmann. Hun var fra Larvik, og de var i hvert fall i 1880-årene bosatt der. Senere var gårdbestyrer i en leiegård i Ullevålsveien i Kristiania. Sørensen ble ansatt som Katlands tredje fyrvokter etter at forgjengeren i stillingen døde i november året før. Stillingen ble utlyst allerede 8. desember 1903 - drøye to uker etter Unsgaards bortgang. Ansettelsen ble kunngjort 25. januar 1904. Melgaard Sørensen ble ved fyret i 10 år.

Den 14. desember 1907 fanget han en makrellstørje av helt usedvanlige dimensjoner: Den var hele 2 meter lang, og veide 210 kg. Rovfisken svømte rett inn i båthavna på Katland, og fyrvokteren reagerte raskt og fikk avlivet den. Sværingen ble solgt til en lokal fiskeeksportør, og fyrvokteren skal ha blitt godt kompensert.

En gløtt inn på fyret i året 1910, viser fyrvokteren og hans kone sammen med noen losjerende på Katland: Det er en svigerinne med noen små barn, og noen store. Antagelig er det kona til Carolines bror som er der, med svigerdatter, barnebarn og en sønn som er til sjøs. En merknad er anført i folketellingen for Spind dette året: "Avsideliggende fyr".

Gammelt postkort med Katland fyr som motiv. Den alminnelige oppfatning har gått ut på at de to personene i forgrunnen er Abraham og Ida Tønnessen, og at bildet da skulle vært tatt før 1890, men dette er antagelig tatt senere. Postkortet er utgitt i 1906. Terje Skjoldal, som har gitt ut boken "Hilsen fra Farsund" - en samling postkort fra Farsund - har et eksemplar av dette kortet, hvor det på baksiden er stemplet: J. P. Melgaard Sørensen, Fyrvogter, Søndre Katland, Farsund


Tidlig dette året
hadde han en spesiell opplevelse. Da var det så omfattende askeregn i området en natt at han måtte stå opp flere ganger for å vaske fyrglassene. De var fullstendig tildekket. Dette kommer frem i en notis i Morgenbladet 8. januar 1910.

På det tidspunktet hadde han nok allerede syslet med planer om å forlate Katland. Den 11. februar søkte Melgaard Sørensen "..ærbødigst.." om overflytting til et annet fyr - helst på østlandsområdet etter at han hadde tjenestegjort i seks år på Katland:

"Min Hustru er nemmelig blit saa daarlig av gigt her, har nu i 2 aar lidt meget av ledegigt.."

Legen hadde ikke gitt henne noe håp om å bli bedre så lenge hun bodde i et hus med slike fuktige vegger. Først fire år senere kom de seg vekk derfra; da ble også ønsket om å tjenestegjøre på østlandet innfridd. Sørensen var fyrvokter ved Steilene fyr i Oslofjorden en periode etter at han var på Katland.

1 1912 dukket navnet til fyrvokter Sørensen opp i flere aviser, også riksaviser. Det var i forbindelse med en reklamekampanje for en engelsk vidundermaskin kalt Venivici, som angivelig skulle virke positivt for blant annet stoffskiftet og blodsirkulasjonen, og "...har derfor stor helbredende Kraft for nær sagt alle mulige Sygdomme". Sørensen ble brukt som sannhetsvitne sammen med svært mange andre som hadde mye godt å si om apparatet.

I Morgenbladet 23. oktober 1912 avleverer han sitt vitnesbyrd, hvor han innleder med at hans kone lider av leddgikt og isjas: "..og har lige siden jul brugt Venivici hver morgen og aften."

Hun hadde vært "..aldeles vanfør i sine hænder og arme, men er nu ved brugen av Venivici meget bedre, saa hun kan bruge hænderne til litt af hvert. Storartet smærtestillende, er Venivici, det er unegtelig."

I følge en uttalelse etterfølgeren Sigvald Tønnesen kom med om sin forgjengers kone i et avisintervju på sine gamle dager, ble hun invalid. Caroline og Jens fikk likevel et langt liv sammen. De feiret gullbryllup i 1921, et halvt års tid før hun døde. Da var de bosatt på et gamlehjem for sjøfolk i Stavern.

Mer om:
Drikkevannet
Uvær

Hagen langs Karl Johan
Kildene forteller
Sjøfolkene har det verre
Folketellingen for Spind i 1910
Makrellstørje

  • Kommentarer(0)//katlandfyr.loshavnsidene.net/#post17