LOSHAVNSBLOGGEN

LOSHAVNSBLOGGEN

Hvor startet det...?

SpekulasjonerOpprettet av Arthur Danielsen ti., mai 22, 2007 15:49:30

Muligens en noe dristig teori: Her hvor denne husrekken står kan det for 270 år siden ha stått en liten hyttekoloni - og dette kan ha vært blant de aller første bosettinger i Loshavn.

Huset i midten på bildet under tilhører Gudny Hals, og en oppussing nylig gav holdepunkter for at huset opprinnelig har vært betydelig mindre, ja kanskje på størrelse med den lille hytta i forgrunnen.Blog Image
Det er usikkert når huset egentlig ble bygget, men at det har stått hus her lenge, er ganske sikkert - og det er klart hvem som har bodd der siden 1760-årene - og det er klart at huset er eldre.

Like bak den lille hytten i forgrunnen ved foten av Støa, står et annet hus (se bildeserien nedenfor opp til venstre), hvor vi vet at det har bodd folk siden 1850-årene, også her kan det ha stått et hus fra før denne tid.

Nedenfor huset til Gudny Hals står det et hus som ble flyttet fra Eikvåg i 1860-årene, men det har stått hus også her lenge før det, og det har nok vært betydelig mindre. Det er også usikkert når dette ble bygget. (Les om huset HER)


Dette blir bare spekulasjon - selvsagt, men det bør være grunn til å spørre: Har vi å gjøre med en hel hyttekoloni i en rekke ned mot det første kjente huset i Loshavn som står i Rennesåga? Det ble bygget ca. 1723. (Les Gammelt hus)

Det er vel naturlig å tenke seg at de første husene ble bygget i naturlige bukter. Da har vi Bukta - og det som heter Persbukt; bukta som faktisk har et navn, men et navn som få kjenner til. Loshavns nest eldste kjente hus finner du der.

Blog ImageDette huset står i Bukta, og ble bygget i 1907 av Godtfred Carlsen; han rev et annet hus på tomten og bygget dette.

Ingen vet hvor lenge det egentlig har stått hus på denne tomten. Tomtens beliggenhet kan vel antyde at det har stått hus her helt fra den tidligste bebyggelse i Loshavn.

Vi vet også at huset i Rennesåga kom ca 10 år før det i Persbukta, men i Bukta kan det altså ha stått hus helt i fra starten.

Var det egentlig i Bukta det startet - eller var det i skråningen som starter i Rennesåga..?

  • Kommentarer(0)//bloggen.loshavnsidene.net/#post4